loading
Vitara

Eredetiségvizsgálat

Eredetiségvizsgálat érvényessége 2013-ban - ami változik, azt nálunk megtalálja.

Eredetiségvizsgálat érvényessége 2013-ban - ami változik, azt nálunk megtalálja


Eredetiségvizsgálat érvényessége 2013-ban, a lehető legjobb információk elérése érdekében.  Az eredetvizsga bevezetése első körben a külföldről behozott autók miatt alakult ki, de a sikeressége az akkori jogalkotókat arra sarkalta, hogy a szolgáltatási területét kibővítsék.

Így alakult ki, hogy 1999-ben már minden adás-vétel folyamán szükségessé vált az eredetiségvizsga elvégzése. A vizsgálat alapvető célja, hogy minden tulajdonjog változás bejegyzése előtt vizsgálják az autók eredetiségét, és a kétes eredetű gépjárműveket kivonják a forgalomból. Az eredmények önmagukért beszéltek, hiszen azokban az időkben jelentősen csökkent az autóeltulajdonítások száma.

Az elmúlt időszakban jelentősen megváltoztatták az eredetiségvizsgálat 2013-as intézményét. Létrehoztak, és bevezettek egy egységes nyilvántartót, mely egy központi szerverre van telepítve. A vizsgaállomásokat kötelezték, hogy a szoftvert vásárolják meg így az adatok áramlása szinte azonnali. Azonban így nem minden eddigi szakszerviz jogosult elvégezni az eredetiség vizsgálatot. Ma már csak olyan szakszervizbe szabad menni, ki rendelkezik a szoftverrel, és szerződéses viszonyban van a Nemzeti Közlekedési Hatósággal. Itt érdemes megjegyezni, hogy a folyamatot követően az átíratást minél hamarabb el kell végezni, hiszen az eredetiségvizsga érvényessége lejárhat.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás alapján az eredetvizsga érvényessége jelenleg, 60 nap - 2013-ban ez egyelőre nem változik. Természetesen ezen idő alatt csak egyszer lehet felhasználni, így a 60 nap csak abban az esetben igaz, ha a vizsga eredményét ez idő alatt nem használták fel. Amennyiben az eredetiségvizsgálat eredményét felhasználták, úgy függetlenül az eltelt napok számától a vizsgálatot meg kell ismételni.