loading

Hasznos információk

Személyautó klímatöltés, javítás


Fontos!
Az autó klímaberendezések évente hűtőközegük 20%-át veszíthetik el, ami befolyásolja működésüket.

A klímaberendezés optimális körülményeket teremt a mikroorganizmusok elszaporodásához. A baktériumok és gombák mellett a különböző vírusok is kedvelik a klímarendszer nedves, sötét és nehezen hozzáférhető részeit. A gépjármű szellőző ventillátora a betegséget okozó anyagokat a belső térbe juttatja. Ezek a részecskék a belélegezve nyálkahártya irritációt, megfázásszerű tüneteket, fáradékonyságot, fejfájást, de akár allergiát vagy más légúti megbetegedéseket is előidézhet.

Az autó klímaberendezés, belső felét évente, általában tavasszal, ill. 15.000 km-ként tisztítani és fertőtleníteni szükséges.
A pollenszűrőt ezért évente ill. 10. 000 km-ként cserélni javasolt. A pollenszűrő könnyen hozzáférhető és rövid időn belül cserélhető.
   
Ha a pollenszűrő eltömődik, akkor már nem képes átereszteni a megkívánt levegő mennyiségét, azaz az elszennyeződött szűrőben allergiát, betegségeket okozó gombák és baktériumok is megtelepedhetnek valamint nagy mértékben csökkenti a klíma hatékonyságát.
Fertőtlenítés, tisztítás (gombátlanítás)

A baktériumok, gombák számára ideális felület a párologtató felülete, hiszen a klímarendszerben lévő párás, nedves levegő ideális körülményeket biztosít számukra, amely azután a klímarendszeren keresztül a légáram segítségével az utastérbe juthatnak. Ez több esetben allergiás tüneteket – köhögés, könnyezés és tüsszentés -, válthatnak ki.
Nyomáspróba: szivárgáskeresés, rendszer tömítettség ellenőrzés

Ha Ön úgy érzi, hogy gépkocsijának légkondicionálója már nem hűt kellő hatásfokkal, abban az esetben érdemes bevizsgáltatni a klímaberendezést, hiszen ez a a tapasztalt jelenség sok esetben a hűtőközeg elszivárgásából fakad. A baj forrása többféle eredetű lehet, pl: anyagfáradás, rossz csőelvezetésből adódó kidörzsölődés, anyaghiba, nem megfelelő szerelés valamint sérülésből származó törés, repedés.
Autóklíma töltés

Évente érdemes ellenőriztetni a klímarendszerben a hűtőközeg mennyiségét, ugyanis 20%-os hűtőközeg hiány már nagy mértékben csökkenti az autóklíma leadott teljesítményét (miközben a felvett energia mennyisége nő!).

Légkondicionáló berendezés előnyei:
Lehetővé teszi az autóban a kívánt hőmérséklet beállítását:
- ébren tartja a vezetőt, megóv hőgutától
- biztosítja a gyors reflexműködést
- enyhíti a fáradtságérzetet, növeli a koncentrálóképességet
- biztonságossá, kényelmessé teszi az utazást

Párátlanítja az utastérbe bekerülő levegőt:
- megóvja az ablakokat a páralecsapódástól, javítja a látási viszonyokat, így növeli a biztonságos vezetést.

Megszűri a levegőt:
- a szilárd szemcsék, pollenek nem jutnak be az utastérbe, ez jelentős előny az utasok számára, különösen az allergiában szenvedőknek.

Lehetővé teszi a zárt ablakok melletti kényelmesebb utazást:
- megszűnik a kellemetlen huzat az autóban
- megszűnnek a külső zajok, lehetővé teszi az utasok közötti normál társalgást
- a zárt ablaknál történő utazás nagyobb sebességnél üzemanyag megtakarítást eredményezhet.

A berendezést a belső cirkuláció funkcióba kapcsolva, a szennyezett levegő, kellemetlen szagok, füst és pára az utastéren kívül marad. Az elhasznált belső levegő cseréje érdekében időnként szellőztessen.

Praktikus tanácsok a klímaberendezés szakszerű használatához:
A helyes és hatékony működéshez legalább egyszer hetente kapcsolja be a készüléket, még ha egész rövid ideig is (1-2 perc). Hideg időszakban (0 fok, vagy az alatt) tanácsos a motort bemelegíteni mielőtt a klímaberendezést bekapcsolja.
A működés eredményessége érdekében a gépkocsi szellőzőrendszerének levegőjárataiból mindenféle szennyeződést (hó, jég, falevelek, bogarak, stb..) el kell távolítani, hiszen ezek rontják a hatásfokot.
A készülék bekapcsolt állapotában legalább egy befúvó legyen nyitva az utastérben, szintén az elpárologtató lefagyásának elkerülése érdekében.
A jármű alatti víztócsa a kondenzációs folyamat természetes velejárója, különösen akkor, ha a levegő páradús.
Ha berendezés nem működik megfelelően, azonnal kapcsolja ki és keressen fel egy szakszervizt, ahol eredeti alkatrészeket, speciális műszereket és szerszámokat használnak, valamint megfelelő műszaki ismeretekkel rendelkeznek. Soha ne próbálkozzon saját maga a hiba megjavításával.
Fontos az időszakos ellenőrzés, és karbantartás!
Használt klímaberendezés esetén, tavasszal érdemes szakszervizben átnézetni az autóklímát, így meg tudunk előzni esetleges nagyobb javítási költségeket, amennyiben időben észrevesszük a hibát.
Javasolt évente egyszer minimum gombátlanítást végeztetni a légcsatornákban. Elkerülhetetlen, hogy a kicsapódó kondenzvízben ne telepedjenek meg gombák, de a rendszeres karbantartással ezek orvosolhatók.
Ózonos klímatisztítás