loading
Műszakivizsga

Műszakivizsga

Műszaki vizsga kedvezménnyel, szervizeknek, autójavító műhelyeknek.

Műszaki vizsga érvényessége


Meddig érvényes a műszaki vizsga?

Attól függ, hogy a jármű milyen korú. Új személygépjármű és minden új 3500 kg össztömeget meg nem haladó gépjármú esetén a műszaki vizsga érvényessége 4 év. Azaz ha járgányunkat az első 4 éven belül lecseréljük, akkor nem kell megújítanunk a műszaki vizsgát. Amennyiben 4 éves, vagy annál régebbi gépjárműről van szó, akkor 2 évente meg kell újítani a műszakit.

Egyes speciális járműveknél a műszakit évente meg kell újítani. Ebbe a körbe tartoznak az autóbuszok, tehergépjárművek, trolibuszok, 3500 kg össztömeget meghaladó gépjárművek, taxik, mentőautók és az egyéb, megkülönböztető jelzést alkalmazó járművek.

Hogyan állapítható meg egy autó műszakijának érvényessége?

Ez az adat egyrészt szerepel a kocsi forgalmi engedélyében, de legegyszerűbben úgy állapítható meg, ha megnézzük a rendszámtáblán található matricát. A különböző színű matricák különböző években lejáró műszaki vizsgát jelölnek. Az évszámot könnyen megállapíthatjuk a matrica felső részén található nagy kétjegyű számból is.

Műszaki vizsga matrica

A matricán található egy nyíl is, amely azt jelöli, hogy melyik hónapban jár le a műszaki vizsga. Ezt úgy tudjuk legkönnyebben kideríteni, hogy megnézzük, hogy a nyíl "hány óra irányába” mutat. Azaz a felfelé mutató nyíl azt jelenti, hogy a 12. hónapban (decemberben) jár le a műszaki vizsga, a vízszintesen jobbra mutató nyíl "3 órát”, azaz a 3. hónapot (márciust) jelöli, stb.